Modificari de culoare ale dintilor. Cauze si tratamente. Albirea dintilor.

iunie 19, 2011 Educatie 0

Majoritatea pacientilor se adreseaza cabinetelor dentare pentru a dobandi un zambet mai atractiv, mai seducator, mai alb. Dintii inchisi la culoare reprezinta una dintre principalele nemultumiri ale pacientilor. Dar care este de fapt cauza acestor modificari dentare si cum se pot ele trata? Este albirea dintilor singura  alternativa?

Cauza modificarilor de culoare dentare

1. Factori externi:

Pigmentii din mediul oral se depoziteaza la suprafata dintelui. Aspectul dintilor este  galben, brun, difuz, putand prezenta defecte in smalt. Cea mai frecventa cauza a petelor externe este statusul scazut de igiena orala .

a. obiceiuri vicioase: igiena deficitara, fumat. Tratament: Periaj profesional, igiena imbunatatita, airflow, albirea dintilor.

b. bauturi colorate: ceai, cafea, vin, sucuri naturale. Albirea dintilor este indicata.

c. substante medicamentoase care contin: Clorhexidina sau clorura de cetilpiridiniu

d. expunerea profesionala la saruri ale diverselor metale: Mercur, Cupru si Nichel, Plumb

2. Factori interni:

Administrare de tetraciclina: culoare dintilor poate fi galbuie, bruna, gri sau albastra, iar distributia acesteia este deobicei difuza.

Fluoroza: prezenta unui exces de fluor la nivel sistemic, in timpul formarii dintilor. Se prezinta sub forma unor pete intermitente, alb-cretoase sau galbui.

Carente de vitamine pe fondul unor defecte de mineralizare: vitamina A, C, D.

Discromii de cauza infectioasa: rubeola, varicela, CMV.

Hemoragii pulpare: modificarea de culoare rezulta in urma depozitarii de elemente hemoragice la nivelul dentinei. Variatiile de culoare: rosu, galben-brun, brun, gri sau negru. Decolorare limitata 1,2 dinti. Albirea interna dentara recomandata.

            

Trauma: in cazul unui dinte temporar traumatizat, apexul acestuia poate perturba dezvoltarea dintelui permanent. Culoarea: alb sau galben-brun, bine delimitata.

Caria dentara este un proces de demineralizare a tesuturilor dure dentare, rezultat din actiunea bacteriilor placii dentare. Pata alba cretoasa se caracterizeaza prin porozitatea crescuta a smaltului determinand modificarea indicelui de refractie al dintelui. Caria oprita in evolutie (remineralizata sau pata bruna) poate fi observata clinic, prin
inspectie ca o pata intacta, inchisa la culoare (maro sau neagra).

       Materiale de restauratie coronare: amalgam de argint, rasini compozite (decolorari marginale)

                      

            Modificari datorate varstei

                    

METODE DE TRATAMENT

Igienizarea profesionala: ansamblu de actiuni terapeutice, care urmaresc indepartarea  placii bacteriene si a produsilor ei, a tartrului supra si subgingival si mentinerea in timp a  unei bune igiene orale. Igienizarea profesionala cuprinde periajul profesional realizat  cu periute, cupe de cauciuc si paste abrazive precum si detartrajul cu ultrasunete sau manual.

Apele de gura: indicate pentru pacientii cu discromii trebuie sa contina fluor sau aditivi antiplaca. Sunt contraindicate apele care contin alcool, deoarece acesta poate dizolva
rasinile, sau clorhexidina care poate prodice coloratii ale suprafetei dentare.

Airflowul: este foarte eficient la indepartarea pigmentilor inchisi la culoare, din zonele concave si greu accesibile ale dintilor. Utilizarea lor trebuie sa evite obturatiile din rasini
compozite pentru a nu le periclita integritatea marginala si suprafata lustruita.

                                

Albirea dintilor

  1. Metoda de tratament la domiciliu

Sunt acele produse de albire dentara care nu necesita prescriptie medicala sau consult stomatologic. Unele produse contin acid citric ca ingredient activ si se prezinta sub forma unor benzi cu substanta activa pe suprafata lor sau gutiere prefabricate in care se introduce substanta activa prin injectare.

                           

  1. Metoda asistata de cabinet

Aceasta este cea mai populara tehnica de albire dentara, procedeu oferit de mai mult de 75% dintre stomatologi. Pacientul foloseste o gutiera individualizata, realizata in cabinetul stomatologic, tratamentul este monitorizat de catre medic, iar agentul de albire dentara este de concetratie scazuta. Din categoria peroxizilor de carbamida fac parte: Opalescence(Ultradent), un gel de albire vascos disponibil in seringi, Rembrandt(Den-Mat)

  neactivate
– activate: foto, laser, termica

Fatete ceramice

Fatetarea este o tehnica recenta in stomatologie, prin care se trateaza unele afectiuni coronare ale dintilor naturali vizibili. Ea consta in fixarea prin tehnici adezive pe
fetele vizibile preparate a dintilor, a unor fatete fizionomice realizate de medicul stomatolog(tehnica directa) sau de catre tehnicianul dentar(tehnica indirecta).

Avantajele fatetelor din portelan (realizate cu ajutorul laboratorului de tehnica dentara)

– estetica excelenta

– durabilitate

– rezistenta

– biocompatibilitate

– necesita o preparare minima a dintelui

Coroane de invelis:

1. metalo-compozite

2. metalo-ceramice:

Sunt indicate pedintii frontali si laterali. Pot fi atat elemente unitare restaurand morfologic si functional un singur dinte, cat si ca element de agregare in cadreul unor punti dentare.

3. integral ceramice:

– estetica superioara

– transluciditate similara cu cea a dintelui natural

-biocompatibilitate

4. ceramica pe zirconiu:

Zirconiul este cea mai rezistenta ceramica folosita in medicina dentara, putand depasi valoarea de 1000 Mpa. Acest nou material este alb, transparent, se poate adapta la culorile individuale ale dintilor, si printr-o prelucrare constiincioasa in sistemul corespunzator este foarte precisa.