Profilaxia cariei dentare

child

Dezvoltarea mugurilor dentari incepe in saptamana a 6-a intrauterin si continua o perioada lunga de timp, pana la 13-14 ani.   De aceea profilaxia cariei trebuie inceputa la gravida, continuata la mama care alapteaza, la copilul mic si adolescent.   Ea poate fi realizata prin:

Reducerea consumului de carbohidrati, evitarea formelor lipicioase (caramele, bomboane, biscuiti), modificarea orarului de administrare (intre mese, de preferat alimente necariogene, precum painea integrala, laptele, branzeturile si fructele).
Doar o cantitate mica de fluor se gaseste in alimentatia moderna (0,3-0,5 mg)- cea mai mare concentratie o contin ceaiul, algele, pestele si orezul nedecorticat. In unele tari se recurge la fluorizarea apei, painii, laptelui si a sarii. Exista posibilitatea de administrare a fluorului sub forma de tablete, care poate fi adaptata in functie de varsta copilului. Pentru a fi eficienta trebuie inceputa la gravida, continuata la mama si apoi la copil pana la varsta de 4 ani. Atentie la abuzul de fluor, care poate determina fluoroza (aparitia unor pete alb- cretoase, galbui la nivelul dintilor)!
Se efectueaza dupa fiecare masa, pentru a reduce durata de stagnare a alimentelor, in special seara, inainte de culcare (secretia salivara scazuta favorizeaza producerea de acid si persistenta acestuia la nivelul placii bacteriene) .Pana la varsta de 3 ani, igiena orala va fi efectuat de mama, ulterior copilul este invatat sa-si faca singur periajul, dar parintii trebuie sa-l ajute si sa-l completeze pana la varsta de 6 ani. Cum ne spalam pe dinti?  Va invitam la cabinet, parinti si copii, pentru un instructaj de periaj corect, gratuit!
Aplicarea unui material specific (sigilant), fara prepararea cu freza in prealabil, pentru a bloca accesul bacteriilor raspunzatoare de aparitia cariilor, la nivelul santurilor si fosetelor dintilor proaspat erupti.

Tratamentul cariei dintilor temporari

sparkling_fillings
Caria simpla: fara afectarea pulpei dentare, durere in consumul de dulciuri sau alte alimente. Tratatmentul acesteia presupune indepartarea tesuturilor dentare afectate fie cu instrumentar rotativ, fie cu lingurite Black, toaleta cavitatii obtinute si obturatia (plombarea) acesteia cu materiale din clasa compomerilor (adeziune foarte buna, eliberare de fluor, intr-o gama larga de culori vesele, spre bucuria celor mici) sau cu glassionomeri.
Caria complicata: inflamatia pulpara, in care durerile sunt de lunga durata sau gangrena dentara. Tratamentul consta in extirparea nervului infectat si obturarea cavitatii preparate.

In asteptarea Zanei Maseluta!

Incepand cu varsta de 5-6 ani, incepe o noua etapa in dezvoltarea dintisorilor copilului dumneavoastra si anume etapa de eruptie a dintilor permanenti. Aceasta debuteaza cu inlocuirea incisivilor centrali inferiori temporari si cu aparitia primei maselute definitive, urmand ca fiecare dintisor de lapte sa fie schimbat de cate un dinte permanent, pana in jurul varstei de 12 ani. Semnul care anunta sosirea Zanei images (2)Maselutimagesa este mobilitatea dintelui. In cabinetul nostru extractia dintisorilor de lapte este o procedura foarte simpla si atraumatica: crocodilul amorteste dintisorul iar clestisorul il scoate intr-o clipita.
Atentie! Extractia prematura a dintisorilor de lapte poate sa determine repercursiuni grave in eruptia dintilor de substitutie si in muscatura. Daca medicul decide ca dintisorul nu mai poate dental-anesthesia-syringe-sleeve-carpulefi salvat, necesitand extractia acestuia, iar intervalul de timp pana la eruptia dintelui definitiv este mare, este recomdandata realizarea unui mentinator de spatiu.

Cand este indicat sa ne prezentam cu cei mici la un consult ortodontic?

Obiceiuri vicioase si parafunctii:  sugerea degetului, a creionului, muscarea obrajilor, aspirarea buzei inferioare, respiratia orala (imposibilitatea de a respira pe nas), deglutitia atipica (interpunerea limbii intre dinti in timpul inghitirii), b>ruxism (scrasnit din dinti in timpul noptii), apnee in somn.

Inghesuire dentara (dinti ingramaditi din cauza lipsei de spatiu)

Ocluzie deschisa (spatiu intre dintii de sus si cei de jos)

Ocluzie adanca ( acoperirea totala a dintilor inferiori fata de cei superiori)

Ocluzie inversa frontala (dintii de jos ii circumscriu pe cei de sus)

Ocluzie incrucisata ( muscatura inversa la dintii posteriori)

Protruzie ( dintii de sus ies prea mult in exterior)

Eruptie anormala ( dintii erup in afara arcadei:  frecvent inicisivi inferiori spre limba, caninii superiori deasupra celorlalti dinti)

 

Aparat dentar copii

removable

Se refera la interventia asupra factorilor cauzali si influenta favorabila a proceselor de crestere osoasa, pentru a obtine rezultate de durata, intr-un timp scurt, cu mijloace simple. Dintre tipurile de aparate dentare utilizate in tratamentul anomaliilor dentomaxilare la varste mici (6-10 ani) amintim: aparat dentar copii mobilizabil (placutele multicolore din imagine), masca 17Delaire pentru stimularea cresterii maxilarului (in ocluziile inverse frontale),  lip-bumperul pentru parafunctiile buzei inferioare, distalizare molarilor inferiori si corectarea inghesuirii dintilor inferiori si nu in ultimul rand trainerele.

 

Trainerul T4K® este un alt aparat dentar copii, foarte eficient in dentatia mixta timpurie (6-8 ani) pentru ghidarea eruptiei dintilor si corectiei obiceiurilor vicioase si trebuie purtat pe toata durata notpii, timp de aproximativ 1 an.

t4k_appliance_hero-640x290

 

 

 

Well! I’ve often seen a cat without a grin; but a grin without a cat! It’s the most curious thing I ever saw in my life!

© 2022 AZ Dent

Back to top