Aparatul ortodontic – intrebari frecvente

august 30, 2012 Ortodontie 0

Cum stii ca ai nevoie de aparat dentar?

Fizionomia unei persoane este determinata predominant de zambet. Intr-adevar, frumusetea sta in ochii privitorului, dar daca zambetul nu este alb, curat, drept sau simetric, poate influenta negativ perceptia asupra propriei persoane, nu credeti? De aici si solutiile pentru un zambet ideal: albirea dintilor cu modificari de culoare, obturarea cu materaile fizionomice a cariilor dentare, refacerea protetica a fracturilor si distructiilor dentare grave, iar pentru dintii „strambi”- aparatul dentar.

Estetica este cel mai frecvent motiv pentru care pacientii opteaza pentru un aparat dentar, dar sunt multe alte anomalii dentare care pot fi tratate cu ajutorul ortodontiei. De exemplu, problemele de ocluzie (de muscatura), problemele gingivale, parodontale , problemele articulare.

Nu exista o varsta limita pentru purtarea aparatelor fixe ortodontice! Doar aparatele mobile (cel care se pot lua jos de catre pacient) sunt eficiente la copiii pana la varsta de 10 ani.

 

Cum decurge prima sedinta la medicul ortodont?

Anomaliile dentare se coreleaza cu aspectul  buzelor, barbiei si a nasului, de aceea se va incepe intotdeauna cu examinarea faciala. Examinarea endoorala, a pozitiei, formei, ocluziei dintilor, diferitele miscari ale mandibulei sunt doar cateva aspecte urmarite de medicul ortodont.

Care sunt investigatiile necesare pentru formularea unui plan de tratament?

Pentru un diagnostic complet si corect, se va lua amprenta arcadelor dentare iar modelele rezultate din gips vor fi montate in articulator si analizate.  Fotografierea  si realizarea unui set complet de radiografii sunt imperative pentru documentarea si diagnosticarea cazului.

 

Care este procedura de aplicare a unui aparat dentar?

Inainte de montarea aparatului se face detartrajul si periajul profesional. Se aplica bracketul pe fiecare dinte in parte, cu un adeziv special, care nu compromite tesuturile dentare. La final se aseaza arcul in interiorul bracketurilor. Procedeul nu este dureros, in schimb este minutios si poate dura 1 ora 1/2.

Cat de dureroasa e purtarea unui aparat dentar?

La cateva ore de la montarea aparatului, dintii incep deja sa se miste, astfel incat apare un oarecare disconfort.  Nu este vorba despre o durere insuportabila, ci mai degraba deranjanta, in special in timpul masticatiei. Daca durerea e persistenta, se poate apela la calmante indicate de medicul ortodont.

 

Exista anumite reguli de igiena dentara specifica unui aparat dentar?

Retentia alimentelor este favorizata de aceste bracketuri. Igiena dentara trebuie sa fie cat mai riguroasa si sa se realizeze dupa fiecare masa, cu o periuta de dinti speciala.

Cat trebuie sa il porti?

In functie de complexitatea anomaliei, durata purtarii poate varia de la 1 an jumate pana la 2 ani, 2 ani jumate.

Care sunt tipurile de aparate ortodontice ?

         Aparat dentar metalic

Aparat dentar din ceramica monocristalina Saphir, cu o transluciditate crescuta, preia culoarea dintelui subiacent

                                                                                 Aparat ortodontic autoligaturant metalic/fizionomic

 

Cum va reactiona lumea?

Dinamica epocii contemporane se resimte atat la nivelul inovatiilor tehnologice, culturale, medicale cat si in atitudinea si comportamentul populatiei.

A purta un aparat dentar nu mai are sensul peiorativ al „adolescentului tocilar”, dimpotriva, demonstreaza educatia, cultura si preocuparea pentru aspectul estetic al unei persoane.

A avea bracketuri inseamna a-ti asuma o responsabilitate fata de propria persoana in ceea ce privesc functionalitatea si estetica arcadelor dentare.